Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Савремена аутоматска метеоролошка станица на ФТН

26. 05. 2017

У оквиру активности на KEP Italy међународном пројекту HYMEUR (Hydrometeorological Modelling for Environmental quality control) Факултет техничких наука у Чачку посетили су професори са Факултета за инжењерство и заштиту животне средине Универзитета у Бреши. У оквиру дводневне посете професори  Roberto Ranzi i Stefano Barontini су одржали кратак курс “Environmental monitoring for agrometeorology and soil pollution control”.  

 

Meteo stanica

 

Гости из Италије су са професорима факултета посетили Институт за воћарство у чијем дворишту је инсталирана и пуштена у рад савремена аутоматска метеоролошка станица која је набављена у оквиру донације HYMEUR пројекта у вредности од 2.5 милиона динара. Аквизиција података са осам сензора се врши у минуту, а путем GSM модема за бежичну комуникацију добијени подаци се чувају у базама података на рачунару који је смештен на Факултету техничких наука. У наредном периоду очекује се повезивање са базама податaка Републичког хидро-метеоролошког система Србије који ће станицу укључити у републички систем метеоролошких станица,јер је ово прва станица на територији Моравичког округа која задовољава стандарде Светске метеоролошке организације.

 

 

Професори из Италије су са руководством факултета разматрали могућности даље сарадње између две високообразовне институције, како на будућим заједничким међународним пројектима, тако и у оквиру размене наставног и админстративног особља и студената у оквиру Erasmus+ програма мобилности која је одобрена између Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Бреши. У току ове школске године најављена је посета административног особља нашем факултету, а у току наредне године на ФТН у Чачку  боравиће два студента  мастер и докторских студија.

 

Реализоване активности су у оквиру програма Централне Европске Иницијативе, CEI Know-how Exchange Programme, који финансира Европска банка за обнову и развој.