Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.


Обележен Дан ФТН

13. 11. 2018

Свечаном академијом и промоцијом дипломираних студената, обележен је Дан Факултета техничких наука у Чачку и 43 године постојања и успешног рада.У школској 2017/2018. години на ФТН-у диплому је стекло 135 студената основних студија, 28 студената интегрисаних академских студија, а 44 кандидата су дипломирала на мастер академским студијама. Одбрањене су две магистарске тезе и пет докторских дисертација. Најбољи дипломац и студент генерације је Марија Мирић, дипломирани менаџер која је студије завршила са просечном оценом 9,90.

У поздравном обраћању декан ФТН проф. др Небојша Митровић осврнуо се на резултате постигнуте у протеклој школској години:

-Радовали смо се успесима наших студената, од Менаџеријаде, Економијаде, затим, успеси на програмима најбољих иновација, у спортским дисциплинама где смо све освајали прва места. Омогућена је мобилност студената где је око 30 наставника и сарадника отишло у европски образовни простор, а такође, све је више студената и професора који у оквиру мобилности долазе из других држава на ФТН. Међу бројним успесима ове високошколске установе у претходној школској години су: 12 пројеката Развоја високог образовања, три нове лабораторије, пет међународних пројеката и две конференције као и сарадња са бројним компанијама- изјавио је декан Митровић и додао да се традиција од претходних година, када су успеси у питању, наставила и ове године, изразивши очекивања да ће тако бити и у будућности.

Декан је и подсетио на успешну сарадњу факултета са привредним субјектима и фирмама, од којих је издвојио ЈП "Путеви Србије", донацију НИС -а у оквиру програма "Заједници заједно", а у наредном периоду факултет очекује акредитација у оквиру студијских програма, као и поступак самовредновања.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић рекао је да је ФТН један од кључних факултета у пољу информационих технологија, поручивши студентима да су изабрали прави факултет јер, како је рекао,  живимо у доба експанзије овог сектора.

-Ово је време када техничко-технолошке науке доживљавају свој процват. За развој неке земље инжењери представљају кључан сегмент, генератор развоја. Србија је у великој фази развоја ИТ и драго ми је што ФТН постиже одличне резултате у овој области, рекао је ректор Филиповић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић честитао је студентима успешан завршетак школовања, пожелевши им пуно успеха у даљем професионалном развоју, наводећи да ће Град Чачак учинити све да поправи привредни амбијент и омогући младима да се остваре у свом граду. Градоначелник је рекао да је ФТН био један од разлога зашто су немачке компаније Виланд електрик и Форверк одлучиле да отворе погоне у Чачку:

-Долазе иностране фирме и уз домаће компаније, као и уз Научно технолошки парк и Старт уп центар који ће се налазити у самом центру града, имаћете могућност да останете у Чачку, да све оно што сте научили пренесете у својим фирмама или у другим компанијама и да се на тај начин остварите у свом граду, поручио је дипломцима Тодоровић.

Свечаности је присуствовала  проф. др Јелена Тимотијевић, са Универзитета у Брајтону у Енглеској.

–Велика ми је част што сам овде, јер ја сам Чачанка. Отишла сам из Чачка пре 25 година захваљујући подршци тада моје професорке, а данас пријатљице Весне Ковачевић, која је у то време мени улила енергију и веру да идем даље, као што то данас према вама чине професори. Докторирала сам лингвистику и енглески језик.

За успешну сарадњу, Факултет је доделио плакету Компанији НИС, која је у оквиру пројекта „Заједници заједно“ донатоством помогла да се унапреди енергетска ефикасност ФТН и унапреде услови рада студената и запослених. Такође, плакета је додељена и Компанији ICRAFTAPPS д.о.о. Чачак. Захвалнице су уручене Компанији SIMENS д.о.о. Београд, Проф. др Драгици Павловић Бабић, ПИСА координатору за Србију Института за психологију, Студентском центру Чачак и Средњој школи „Свети Ахилије“ из Ариља.

Поводом дана ФТН јубиларне награде добили су запослени који су у овој години завршили радни век и запослени који су навршили 30 и 10 година рада на Факултету.

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА