Факултет техничких наука у Чачку Универзитетa у Крагујевцу - ФТН Чачак - Добродошли


На ФТН уручени сертификати за ИТ јуниор програмере

1. 10. 2019

На Факултету техничких наука у Чачку, 30. септембра 2019. године уручени су сертификати за 38 полазника који су успешно завршили осмомесечну обуку преквалификације у области информационих технологија од којих је пет најуспешнијих полазника добило награде као и могућност да користе услуге Научно-технолошког парка у Чачку.

Влада Републике Србије је након усвајања Предлога за унапређење ИТ сектора у Србији утврдила начин спровођењa програма преквалификација појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере. Пројекат  је организовао и спровео Програм Уједињених нација за развој у Србији (УНДП), а један од реализатора је Факултет техничких наука у партнерству са чачанским Научно технолошким парком.

У раду две, како су предавачи оценили - изузетно успешне групе, које су се бавиле областима: Јава програмирање и Развоје Веб апликација  издвојили су се најуспешнији кандидати: Никола Бркушанин, Ана Пантовић, Немања Милосављевић, Мирко Вучићевић и Сања Ђенић. Ово признање најуспешнијима је сатисфакција за уложени труд као и подршку у потенцијалном покретању сопственог посла у области информационих технологија.

Приликом уручивања сертификата руководилац пројекта на ФТН, декан проф. др Данијела Милошевић, истакла је значај обуке у смислу целоживотног учења и потребе за континуираним усавршавањем у области информационих технологија: „Програм обуке осмишљен је са циљем да брзо допринесе понуди талената на тржишту рада. ФТН Чачак ће у партнерству са НТП Чачак у наредних шест месеци пружати пуну подршку и помоћ у запошљавању полазника који су завршили обуку уз организовање редовних састанака и праћењу индивидуалног напретка“, истакла је проф. др Милошевић.

Полазници пројекта који је наишао на огромно интересовање потенцијалних полазника широм Србије биће у прилици да похађају праксу у успешним ИТ компанијама уз стицање неоходних знања и вештина за своју будућу професију. Захваљујући квалитетној сарадњи са компанијама у ИТ сектору, омогућено је похађање праксе у: Quantox, Docuс, Okta, Dell, Lobo, iCraft, Ritech и другим.

Према последњим истраживањима у Србији се сваке године на тржишту појави око 1500 нових квалификованих ИТ радника. У складу за потражњом те струке и извозним циљевима, потребно је тај број повећати најмање пет пута, јер према проценама, сваке године у Србији је потребно више од 7000 нових  ИТ радника. Из тог разлога, један од пројеката Mинистарског савета за ИТ је преквалификација у области информационих технологија.

Према подацима Владе РС објављеним на сајту itobuke.rs, ИТ сектор је један од највећих нето извозника у Србији са стопом раста од преко 20% сваке године и јаким потенцијалом за будући раст. ИТ сектор тренутно запошљава око 20 000 радника, а просечна плата по запосленом је скоро троструко виша него у другим привредним гранама. Сваки запослени у ИТ сектору доприноси извозу Србије око 40 хиљада евра годишње.