Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Успешно реализован Стартап викенд на Факултету техничких наука у Чачку

23. 04. 2024

На Факултету техничких наука у Чачку је 20. и 21. априла 2024. године одржан први Стартап викенд у организацији Факултета техничких наука у Чачку и партнерских организација: Иницијативе „Дигитална Србија“, Гараже by Tenderly, PwC, ICT HUB и USAID-a и Научно технолошког парка Чачак.
 
 
Пријављених учесника је било преко 30, који су подељени у 7 тимова. Они су имали прилику да, током два дана интензивног рада, развијају своје идеје, и уједно присуствују предавањима и радионицама креираним од стране партнерских организација. 
 
 
 
Првог дана, након регистрације и упознавања учесника са организаторима, представљен је концепт Стартап викенда, као и агенда која је очекивала учеснике. Уводну реч је имала координатока Иновационог инкубатора Факултета техничких наука у Чачку, поздрављајући све пријављене и представљајући основну терминологију стартап предузетништва. Отварање манифестације су посетили и иноватори из Холандије, који су уз сарадњу са Научно - технолошким парком Чачак, започели развој свог иновативног производа. Након тога, тимови су имали прилику да чују развојни пут успешних стартап компанија. Милан Ђекић, испред стартапа Сезонал је испричао начин на који је његов тим дошао до идеје, а испред стартапа Бенефити, Владимир Јелић је учеснике додатно мотивисао својим развојним путем. Први дан је, даље, протекао у предавањима и радионицама, па су тимови слушали следеће: Канвас бизнис модел и процес валидације идеје. Такође, првог дана су започели и развој својих идеја уз менторску подршку. 
 
 
Учесници су другог дана имали прилику да чују предавање на тему „упознавање концепта MVP-a“ и презентовани су им начини креирања финалне презентације, популарно названо pitch. Осим тога, и овог дана су тимови имали менторске сесије и развијали своје идеје. Радионице и предавања су изазвали велико интересовање учесника и били су врло интерактивни, што је резултирало добром припремом за финално представљање идеја пред стручном комисијом. Свих седам тимова је имало пет минута за презентовање својих идеја и пет минута за питања комисије, која је била у саставу представника иновационе заједнице, академске заједнице и локалне привреде. Чланови комисије били су: проф. др Снежана Танасковић, председница комисије, Весна Баур, иноваторка и представница локалне привреде, затим иновациони актери – Немања Јовичић, координатор Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу и Мирко Пешић, в.д. директора НТП Чачак и представник академске заједнице, проф. др Владимир Младеновић. Тимови су представили своје идеје, а док је комисија одлучивала о три најбоље идеје, Валентина Гвозедновић, испред НТП-а Чачак је презентовала начине подршке коју НТП нуди стартапима, а Милица Ђоковић је напоменула да ће након завршеног Стартап викенда  учесници своје идеје моћи да развијају уз подршку Иновационог инкубатора Факултета техничких наука у Чачку. 
 
 
Првопласирана екипа Stop smoking for good (SS4G), популарно названа Ноблице, је однела победу са својом апликацијом за одвикавање од пушења. Друго место је освојио тим Сиријус са својом платформом за упознавање старијих лица, а трећа је екипа Ај Ти 3 са својом стартапом идејом Employee vacation management.  
 
 
Након проглашења победника, декан Факултета техничких наука у Чачку, проф. др Данијела Милошевић је уручила награде за прва три тима и уследило је фотографисање. Цео догађај био је медијски испраћен оба дана. Ово је била јединствена прилика за младе да стекну додатна знања и вештине из области стартап предузетништва и да се упознају са иновационом заједницом Србије.