Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН партнер Путева Србије

12. 12. 2017

Факултет техничких наука постао је партнер Путева Србије у обуци кадрова за коришћење савремених информационих система на ауто-путевима.То је резултат успешно реализованог двомесечног курса десет радника Путева Србије у коришћењу савремених информационих система који су уграђени на ауто-путу Љиг – Прељина. Како је данас речено, Чачак ће постати један од три регионална центра у Србији када је у питању путна инфраструктура.

 

Десет радника Путева Србије данас је добило уверења да су успешно завршили двомесечну обуку на Факултету техничких наука. Према речима професора, полазници су детаљно упознати са информационим системима који су уграђени на ауто-путу Љиг – Прељина који унапређују систем мониторинга и безбедности, а корисницима дају важне информације о времену и условима на путу.

-Предавања су била  јако корисна за нас иако су кратко трајала. Кроз лабораторијски рад, теоријски и практични део ушли смо у базу тих система и начин њихов рада. Било је јако корисно за све колеге,рекла је Катарина Комненовић,  радница ЈП Путеви Србије.

 

– Курс је трајао пет недеља. Обука је извођења у лабораторијама ФТН, а учествовало је шест професора од којих је пет доктора наука а један је асистент. На основу свих елемената закључили смо да је обука извршена успешно,рекао је професор др Мирослав Бјекић, шеф Катедре за електроенергетику ФТН.

Декан Факултета техничких наука није крио задовољство што су Путеви Србије препознали  квалитет ове високошколске установе и што је успостављено партнерство  које ће се у наредном периоду унапређивати и ширити на свим пољима, али пре свега у примени савремених технологија.

 

– У обуци су учествовале четири катедре са ФТН  што вам говори о комплексности задатка који су имали најпре наши наставници, а самим тим и полазници курса. Свесни смо да се у 21. веку идеја паметних градова шири и на паметне саобраћајнице, а главни акценат се ставља на безбедност, коришћење у свим метеоролошким условима. Нови ауто-пут представља један комплексни технички систем, све то испратити и контолисати саобраћај 24 сата је захтеван задатак. Ово је за нас био један нов посао, екипа која је радила са полазницима је нешто што је понос факултета, то су све доктори наука….ФТН овде види своју шансу, у сарадњи са Путевима Србије. Очекујемо да ће факултет наставити сарадњу и да ће као  поуздани партнер радити не само обуку кадрова већ и да ће се укључити и у техничке аспекте мониторинга и контроле саобраћаја на путевима,рекао је Небојша Митровић, декан ФТН.

Жеља Путева Србије је да Факултет техничких наука постане расадник кадрова у овом делу Србије када су у питању информационе технологије и њихова примена у путној инфраструктури.  Извршни директор Путева Србије подсетио је да ће Чачак бити место где се укрштају коридори и да  ће због тога постати један од три центра за путеве у Србији.

– У зони вашег града на деоници Љиг – Прељина постоје одређени тунелски комплекси у којима су инсталисани савремени системи, а налазе се и на отвореним деоницама. То је изазов за Путеве Србије да успешно обављају послове мониторинга и надзора. Да би успешно обављали те послове морате да имате обучене кадрове, да прођу одређену обуку. Волели би да овде имамо расадник кадрова који ће наставити обуке и успешну сарадњу. Споразум, иако је једног општег карактера, ми ћемо унапређивати и ширити. Он ће подразумевати учешће у пројектима, размену искустава, одеђене стручне активности,можда и одређене стручне праксе, научне радове, конкурисање код фондова, поготово међународних,најавио је Зоран Пешовић, извршни директор ЈП Путеви Србије.

 

Из Путева Србије подсећају да ће се на пролеће наставити изградња ауто-пута Прељина-Пожега а да ће трећину деонице чинити мостови и тунели, због чега је важно да се и даље ради на обукама запослених. Планови овог јавног предузећа су да се савремене технологије примене и на другим путним правцима, што ће само учврстити сарадњу две установе.