Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Одржана студентска дебата на тему енергетске ефикасности

19. 04. 2018

На Факултету техничких наука у Чачку одржана је студентска дебата на тему енергетске ефикасности, а у оквиру програма друштвене одговорности Компаније НИС која је на конкурсу „Заједници заједно“ 2017. године подржала пројекат Факултета техничких наука у Чачку у вредности од 1,5 милиона динара, а који се односи на повећање енергетске ефикасности зграде ФТН заменом старих металних прозора алуминијумским прозорима.

Уз поштовање правила дебатовања два студентска тима су пред публиком и жиријем дебатовали на три теме по тачно утврђеним правилима дебатовања уз поштовање различитих ставова и мишљења која су се могла чути приликом излагања чланова и једног и другог тима. На дебати се говорило о коришћењу угља као енергента уз ставове за и против, о  перспективама обновљивих извора енергије до 2020. године и капацитетима Србије за достизање тог циља. Најенергичније излагање учесника било је у вези треће теме која се односила на питање: “Да ли треба допустити градњу нуклеарне електране у Србији?“

Циљ дебате првасходно је био да студенти развијају критичко размишљање засновано на аргументима и вештини изражавања ставова које заступају. Квалитетном и релевантном аргументацијом, поред знања учесници дебате су имали прилику да искажу комуникационе вештине које су усмеравали на анализу проблема и прадлагање решења. За студенте је значајно што посредством развијања презентационих вештина, усвајају технике за пласирање ставова о одређеној теми уз превазилажење треме од јавног наступа.

Студентска дебата је једна у низу активности о примени мера енергетске ефикасности и њиховог утицаја на еколошке параметаре у околини што  утиче на повећање знања и промену ставова и мишљења  не само студената  ФТН већ и грађана који ће о овој теми сазнати више посредством канала информисања.