Факултет техничких наука у Чачку Универзитетa у Крагујевцу - ФТН Чачак - Добродошли
x
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да прихватате нашу политику приватности. Прихватам


Представљени резултати радионица из електротехнике

5. 04. 2019

Научно технолошки парк Чачак у сарадњи са Факултетом техничких наука у уторак, 2. априла 2019. године организовао је промоцију завршних пројеката полазника радионице, иначе ученика 3. и 4. разреда средњих школа, из електронике под називом: „Увод у електронику брзином светлости“ и том приликом су најављене радионице из микроконтролера и мобилне роботике.

Полазници су заједно са предавачима са ФТН направили шест пројеката:
први пројекат је PWM контролер који представља уређај који омогућава промену средње вредности једносмерног напона и примењује се код контроле брзине обртања мотора једносмерне струје, интезитета осветљаја и брзине кретања мобилног робота.


Други пројекат су „Брзи прсти“ који приказује принцип рада тастера у квизовима где кандидат који први притисне тастер је победник.


Трећи пројекат је контрола пуњења батерије фотонапонским панелом. Овај пројекат показује да је напајање сензора и микроконтролера на неприступачним деловима немогуће без извора напајања као што су фотопанонски панели јер је за то потребна контрола пуњења батерија.


Четврти пројект је праћење линије. Основни захтев са мобилним роботима је праћење линије. Применом аналогне електронике то се постиже и без микроконтролера што пројекат праћења линије управо то и приказује.


Пети пројекат је бројач објекта који представља уређај који омогућава бројање предмета или објеката од интереса. Број пролазака аутомобила на одређеним локацијама, број пролазака људи, број комада производа на покретној траци итд.


Шести пројекат је дигитална коцка за јамб која омогућава играње јамба, а даучесник игре не баца коцкицу, јер дигитална коцка за јамб након активације генерише насумичне бројеве.