Факултет техничких наука у Чачку Универзитетa у Крагујевцу - ФТН Чачак - Добродошли
x
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да прихватате нашу политику приватности. Прихватам


Одржана 4. Конференција ИТОП 2019

8. 04. 2019

У чачанском Центру за усавршавање у Чачку, у организацији Факултета техничких наука, одржан је  4. Научно – стручни скуп са међународним учешћем под називом „Информационе технологије, образовање и предузетништво ИТОП 19”.

На конференцији је учествовало више од 70 аутора и коаутора из образовних и других установа које се баве овом проблематиком као и наставници који су учествовали у дводневном раду скупа у оквиру стручног усавршавања. Почетак рада конференције својим обраћањем означила је декан ФТН и председник Програмског одбора ИТОП 2019 проф. др Данијела Милошевић. Уз захвалност учесницима говориа је о значају оваквих скупова, а у циљу проналажења најбољих решења за стално унапређивање образовног процеса у областима информационих технологија и предузетништва.

Учеснике конференције, у име Града Чачка поздравио је Владан Милић, помоћник градоначелника Чачка за друштвене делатности.

– Град се активно укључио у овај пројекат ФТН и уз помоћ Научно-технолошког парка и Министарства за иновационе технологије и старт–ап програма омогућиће студентима који заврше факултет да развијају свој посао. Поред тога, две фирме из сектора информационих технологија отвориле су своје канцеларије у Чачку – нагласио је Милић.

О циљевима ове националне конференције са међународним учешћем говорио је коопредседник Програмског и Организационог одбора  проф. др Алемпије Вељовић, професор у пензији, иначе оснивач конференције ИТОП:

-Кроз научне и стручне радове који су саопштени на скупу размењени су ставови и мишљења о концепту дигиталног пословања у предузетништву. Такође, циљ је да се идентификују одређени недостаци у оквиру процеса у образовању, без обзира на то о ком образовном нивоу је реч и да се образовање унапреди применом дигиталних технологија.

Проф. др Небојша Митровић, продекан за науку и међународну сарадњу ФТН нагласио је да је ово једна једна од пет коференција које факултет организује из области студијских програма на којима се образују студенти ове високообразовне.

– Конференција већ постаје традиционална, ово је четврта по реду. Почетком пролећа на ИТОП-у се састају научници који се баве овом тематиком, професори и предузетници, а развој ове области је изузетно, невероватно брз и треба га пратити са циљем да сви који се образују у школама али и на факултетима, изграђују предузетнички дух. Кад матуранти или дипломци са факултета почињу да граде своје професионалне каријере, потребно је умеће да употребе то знање или га пренесу другима – казао је Митровић.

Поред тога, нагласио је продекан Митровић, аутори неких радова су из земаља западног Балкана, додајући:

– Такође, на конференцији је посвећена пажња новим трендовима у законском уређивању високог и средњег образовања у Србији, као и дуалног чије су норме у припреми.

Првог дана дводневне конференције радни део се састојао из саопштавања приспелих радова објављених у Зборнику и округлог стола на коме су изведени закључци који ће бити препоручени професорима за представљање у својим срединама.

Конференција је акредитована као стручни скуп за наставнике у основним и средњим школама и била је то прилика за  проширивање знања кроз уводна предавања на више тема. То су: ИКТ у настави кроз дигитални дијалог – паметно и безбедно; ИЦТ кластер као место трансфера знања у праксу; Развој алгоритма заснованог на вештачкој интелигенцији и неуронским мрежама за анализу утицаја електронског система за учење на успех студената; Зашто је неопходан специјализовани тв канал за образовање?