Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Велико интересовање и посећеност стручног предавања „Електронска енергетика“ на Фaкултету

21. 11. 2022

 
Предавање академика др Слободана Вукосавића, редовног професора Електротехничког факултета у Београду и члана САНУ, привукло је велики број студената, ђака електротехничких школа, професора и суграђана. Предавање је одржано пред пуним амфитеатром Факултета, који броји око 300 места, а тражило се и место више. 
 


 
Предавању су претходили састанак са руководством Факултета и посета лабораторијама за електричне машине.
 
Професор Вукосавић је у једночасовном предавању изложио актуелну глобалну енергетску проблематику у погледу тренутне и могуће производње са једне и све већег конзума електричне енергије са друге стране, као и прогнозе за даљи развој ове ситуације на домаћој и светској сцени. Разматране су различите алтернативе и сценарији у задовољењу глобалних потреба и производњи електричне енергије у будућности.
 
Професор Вукосавић је нагласио потребу да се, осим струке, овим питањем и правцима развоја енергетике требало да се позабави и сваки појединац, јер се она тичу животне средине и будућности наше деце. Концепт „Зеленог рударења“ који заобилази загађење животне средине оцењен је као прихватљив и користан у даљој експлоатацији минерала. Свакако, при избору правца и даљем деловању у овом сектору, потребно је више се ослањати на домаћу струку и памет, а мање на стране интересне групе и непроверене студије. 
 
 
 
Посебан акценат је стављен на питање нуклеарних електрана у ланцу производње електричне енергије, оцењујући њихов допринос као неизбежан и потенцијално не толико проблематичан када је у питању заштита животне средине и људи.
 
 
 
Крај излагања професора Вукосавића пропраћен је енергичним аплаузом присутног аудиторијума и надом да ће се слична предавања овог формата ускоро поновно организовати.