Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

65. Међународни сајам технике

23. 05. 2023

У оквиру 65. Међународног сајма технике и техничких достигнућа, одржаног од 16. до 19. маја 2023. године у Београду под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, организоване су изложбене тематске целине актера из области науке и технике под слоганом „Играј за човечанство! Наука за све“.
 
 
Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, је отварајући изложбу нагласила доминантан утицај технике на садашњост и будућност нових генерација, на природу и планету, да технологије унапређују живот, али и да се развој технологије мора разумети. Најновије глобалне технолошке трендове на Сајму је приказало око пет стотина компанија из групација роботике, индустријске електронике, мерних уређаја, беспилотних летилица, термотехнике, електроенергетике.
 
 
У делу изложбене поставке на којој је учествовало око тридестак института, факултета и научно технолошких паркова запажен наступ је имао и Факултет техничких наука у Чачку, презенутујући део иновација, техничких решења и патената својих истраживача.
 
 
Поред бројних посетилаца Сајма, међу којима је био велики број ученика основних и средњих школа, пажњу Факултету указали су садашњи и већ дипломирани студенти, сада успешни инжењери и менаџери запослени у компанијама широм Србије. 
 
 
ФТН Чачак у координацији са ресорним Министарством за науку, традиционално, већ целу деценију наступа на изложбеном делу Сајма. Ове године је заједно са још пет техничких факултета из Србије учествовао у делу посвећеном достигнућима у области вештачке интелигенције, примењене физике, електронике и рачунарске технике.